22 Nisan 2020 Çarşamba

İKİNCİ BİSİKLETLİ KADINLAR ÇALIŞTAYI



Bisikletli Kadınlar bu yıl ikinci kez Dünya Kadınlar Gününden bir gün önce Kadıköy Yeldeğirmeni’ nde buluştu ve sabah 10’dan akşam 10’a kadar bisiklet kültürü ve bisikletle yaşamı konuştu.

Zincir Kıran Kadınlar ve Engelsiz Pedal derneği tarafından ilki geçen yıl düzenlenen ‘Bisikletli Kadınlar Çalıştayı’, bu yıl ikinci kez Kadiköy ilçesinin Yeldeğirmeni Mahallesi’ndeki Tasarım Atölyesi Kadiköy’de gerçekleşti.

7 Mart 2020 Cumartesi günü bisikletle yaşama gönül veren kadınlar buluştu ve bisikletle yaşamı konuştu. Etkinlikte Türkiye’nin dört bir yanından gelen kadın bisikletçiler büyük kentlerde bisikletle yaşamın zorlukları ve Belediyelerin bisiklet konusundaki yaklaşımları üzerinde bilgi paylaşımı yaptılar.

Etkinlik kapsamında İzmir’den gelen bisiklet sürme eğitmeni Canses Özel, genç bir kadın girişimci olarak bisiklet sürme eğitimlerine nasıl başladığını ve bisiklet sürmenin faydalarını çocuklara aktarmak için yaptığı aktiviteleri, yetişkinlere yönelik bisiklet eğitimlerinin kapsamını ve özellikle eğittiği kişilerin bisikletle hayatlarını nasıl devam ettirdiklerini heyecanla anlattı.

Temel Bisiklet eğitiminin önemini vurgulayan Özel, her yaşta bisiklet sürülebileceğinden ve her yaştaki öğrencilerinden görsel örnekler verdi. 81 yaşındaki öğrencisinin bisiklet eğitimi sonrasında kendisini ne kadar özgür hissettiği üstünde durarak, bisiklete binmenin özellikle kadınlar için büyük bir özgürlük olduğunu vurguladı. Bunun yanında ülkemizdeki bisiklet yarışları şartları ve işleyişi hakkında konuşuldu.

Kadıköy Belediyesinden, sivil toplum kuruluşlarından, her iki derneğin üyelerinden ve 13 konuşmacının takipçilerinden oluşan izleyiciler, etkinlikten çok fazla keyif aldıklarını belirttiler ve bu tip etkinliklerin çoğalmasının özellikle şehirlerde bisikletle yaşayan kadın erkek herkesin hayatını daha rahatlatacağını belirttiler.

Etkinlik Emre Zengin tarafından çekilen Kadiköy-Pendik minibüs hattının çaycısı olarak bilinen Belgin Abla’nın (Aydın) hayatını anlatan ‘’Çay var içersen’’ belgeseli ile tamamlandı. Etkinliğin sonunda Zincirkıran Kadınlar Derneği, Engelsiz Pedal Derneği ve Kadıköy Belediyesi Belgin hanıma hayalini kurduğu bir iş hayatı ve bembeyaz elektrikli bir bisiklet hediye etti. 

Bisikletle yaşamak seyahat sanatının en incelikli alanlarından biri, bisiklet üzerinde seyahat edenler yerel halka daha fazla dokunur ve seyahatten daha çok keyif alır ve anılar biriktirirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder