26 Ağustos 2019 Pazartesi

Yeni yaşın kutlu olsun...

26 AĞUSTOS 1924


Milli mücadelemizin 100. yıldönümü dolayısıyla tarihimizde zaferlerle dolu olan Ağustos ayında Ankara’yı ziyaret ettim. Amacım Anıtkabir başta olmak üzere Cumhuriyet tarihimizin başlangıcına yolculuk yapmaktı.

Ankara’da Cumhuriyet tarihimiz yakından ilgilendiren 1. Meclis ve 2. Meclis’i, ardından Kurtuluş Savaşı Müzesini ziyaret ettim.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Savaş, hayati ve zaruri olmalıdır. Milletin hayatı tehlikeye düşmedikçe, savaş bir cinayettir.’  tanımlaması, 1919-1922 yılları arasında yaşanan Kurtuluş Savaşı’nı özetler. Türk milleti, ülkesini ve benliğini tamamen kaybetme tehlikesiyle karşılaştığı an (13 Kasım 1918) Atatürk, yakın geleceği sezen ve yetkileri elinden alınan genç bir komutan olarak ‘Geldikleri gibi giderler.’  sözünü söyledi. Bu söz, kendine güvenen bir lidere aitti ve Atatürk öngörülerinde haklı çıkıp 2023 yılında ilk yüzyılını geride bırakacak çağdaş bir ülke yarattı.

Bağımsızlık yolunda savaşmak kadar önemli bir diğer konunun yeni bir Cumhuriyet kurduktan sonra ekonomik savaşı da kazanmak olduğunu gözlemledim.

Ziyaret Planımda olmadan karşıma çıkan değerli ve özel bir müze...

İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

Milli Mücadelemizin 100.yıldönümünde Ankara Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nin ziyaret etmek benim için büyük bir kazanım oldu.

Milli Mücadelenin 100. Yılı isimli sergi, müzede dolaşırken ülkesinin tarihini araştıran ve okuyan bir Türk genci olduğum halde yeni bilgiler edinmemde çok faydalı oldu; bu bilgileri destekleyen daha önce hiç bir yerde yayınlanmamış Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihine ait fotoğraflar beni çok etkiledi.

İş Bankası’nın Ankara Ulus / Altındağ’da 3. Genel Müdürlük binasında bulunan müzesi 6 katlı ve her katında farklı konular işlenmiş. Müzenin zemin katında Türkiye İş Bankası’nın kuruluş döneminden günümüze kadar gelişiminden bahsedilmekte;

1. Katında 1912-1913 Balkanlar Savaşı, 1914-1918 Büyük Harp ve 1918-1919 Mondros Ateşkes Antlaşması konulu sergiler ile tarihsel gelişimi ile ele alınmış.
2. Katta ise Mütareke Başkenti özetlenmiş,
3. Kat ise 19 Mayıs 1919 Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan Milli Mücadele ve Milli Mücadelenin 100.yılına ayrılmış,
4. Katta üç cephede düzenli ordu,
5. Katta Diplomasi Savaşı, 6.katta ise Cumhuriyet’in kuruluşuna ait eserlerin bulunduğu sergi tarihimize ışık tutuyor.

Müze içerisinde  İş Bankası’nın kurulduğu günden itibaren Genel Müdürlük ve önemli şubelerinin bina maketlerini de gördüm; müzede Cumhuriyetin ve İş Bankasının tarihine mini bir yolculuk yaptım.

Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan Türkiye İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi’nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası Celal Bayar'ın  liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi. Bu sermayenin fiilen
ödenen 250 bin TL'lik bölümü ise bizzat Atatürk tarafından karşılandı.

Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi ziyaretimde tarihten günümüze yolculuk yapmanın yanı sıra  Cumhuriyet Tarihimizdeki başarılara ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e olan hayranlığım arttı; dönemin gazetelerini inceledim, dönem içerisinde kullanılan telefonlardan başlayarak teknolojinin gelişimi ile kullanılan tüm banka aletlerini de gördüm, İş Bankasının 95 yıl içinde kullandığı reklamları inceledim, böylelikle İş Bankası’nın gelişimini net bir şekilde anlamış oldum.
İş Bankasının 95. Yaşını kutladığı bu doğum gününde hepinize Ankara’da ki bu bilgi dolu ve keyifli müzeyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Daha nice yıllara doğum günün kutlu olsun İş Bankası...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder