4 Aralık 2022 Pazar

‘ÇIKMAZ SOKAK’ 115 YIL SONRA İLK KEZ SAHNEDE…

1907 yılında Şahabettin Süleyman tarafından kaleme alınan, Osmanlı Döneminde kadınsal duygular üzerinden dram sunan ‘Çıkmaz Sokak’ isimli tiyatro oyunu, 115 yıl sonra ilk kez Şişli Tiyatrosunda sergilendi.

Yapımcılığını Şişli Tiyatrosu’nun sahibi Mustafa Kalkan, yönetmenliğini Gökhan Erarslan’ın üstlendiği, kadrosunda Sezin Mutaf, Şeyda Merve Kölük, Özge Deniz Asyalıoğlu, Sevim Erdoğan, Deniz İnanç, Hafize Başak, Zeynep Ece Büyükkale ve Şerife Letifoğlu gibi isimlerin yer aldığı ‘Çıkmaz Sokak’ isimli oyun prömiyerini 4 Kasım 2022 tarihinde Şişli Tiyatrosu’nda gerçekleştirdi. 

Şahabettin Süleyman tarafından yazılan, yazıldığı dönemde toplumda büyük ses getirmesine rağmen yasaklanmasından dolayı sahnelenemeyen ‘Çıkmaz Sokak’ isimli tiyatro oyunu ancak bir asır sonra seyirciyle buluştu.

Oyunda konu olarak Meşrutiyet Dönemi’nde kadınların iç dünyalarını farklı duygularla yansıtmaları ele alınır. Refika ve Cavidan isimli ana karakterlerin eşleri nedeniyle yaşadıkları duygusal tatminsizlikleri ile birbirlerine yaklaşmaları ve bu çerçevede yaşanan olayları irdelenir. Aynı zamanda, Osmanlı Dönemi’nde meşrutiyetin ayak seslerinin ön plana çıkıp  kişisel hak ve özgürlüklerin tartışıldığı bir ortamda kadın olma konusu başarıyla sahnelendi. 

Oyunun bir diğer özelliği ise tüm oyuncu kadrosunun kadınlardan oluşması. Yani ana karakterlerin eşlerini de kadın oyuncular canlandırıyor. Sahnede başarısı ön plana çıkan oyunculardan biri Maltepe Üniversitesi Sahne Sanatları bölümü mezunu Sezin Mutaf; canlandırdığı Mesih Paşa rolüyle İstibdat Dönemi Paşalarından birini mükemmel bir performans ile oynamakta. Şeyda Merve Kölük, Özge Deniz Asyalıoğlu performansları da dikkate değer. Oyunun tüm kadrosu, büyük bir özveriyle çalışmış ve performanslarında bunu seyirciye sahnede yansıtıyorlar. 

‘Çıkmaz Sokak’, 9 Aralık, 17 Aralık ve 23 Aralık 2022 tarihlerinde Şişli Tiyatrosu’nda izlenebilir. 

Yüzyılı aşkın bir yaşa sahip olsa da sergilenme açısından çok genç olan bu oyun, özellikle genç izleyicilerin fazlasıyla ilgisini çekebilir diye düşünüyorum. Oyunun biletleri biletixte satılmakta… 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder